Hírek


Százötven éves a Magyar Tűzoltó Szövetség

2020-12-05 10:45:02

Pontosan százötven éve ezen a napon – 1870. december 5-én – gróf Széchenyi Ödön, a „legnagyobb magyar” fia, a magyar tűzvédelem legfontosabb alakja közbenjárására megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség. A másfél évszázad – két emberöltő – a történelem tucatnyi, fontos fejezetét is tartalmazza. 

A Magyar Tűzoltó Szövetség, amely jogelődjének tekinti az 1870-ben megalakult szervezetet, azoknak az önkéntes tűzoltóknak a szellemiségét képviseli, akik a XIX. század végétől napjainkig őrzik embertársaik értékeit, életét, s mindezt úgy, hogy sem viszonzást, sem köszönetet nem várnak cserébe.

Hiszünk benne, hogy mindezt az önfeláldozó tevékenységet, az erőfeszítéseket, a „mindennapi hőstetteket” és a kiemelkedő teljesítményeket érdemes bemutatni ünnepi kiadványunkban, hiszen a magyar társadalom és a magyar tűzoltó történelem egy rendkívül fontos szeletéről van szó, amely szó szerint meghatározza szakmai identitásunkat. A Kárpát-medencében élő önkéntes tűzoltók egymásnak és a társadalomnak nyújtott, országhatárokon átívelő segítsége is szerepet kap ebben a történetben. 

A Magyar Tűzoltó Szövetség az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltókat képviseli, akik testi épségüket és saját szabadidejüket nem sajnálva segítenek, szembeszállnak az elemekkel, és óvják az emberéletet és a társadalom értékeit. 

Nehéz és eseménydús évtizedek állnak az Magyar Tűzoltó Szövetség, az egész tűzoltó társadalom mögött, de az út előre mutat: a megújuló szövetség ismét olyan erőssé kíván válni, mint amilyen 1945 előtt volt, hogy újra az egész önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltó társadalmat a zászlaja alá gyűjtve a szakmai érdekeit továbbra is sikerrel képviselje.

Budapest, 2020. december 5.

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok
elnök
Magyar Tűzoltó Szövetség

 



 

A jubileum alkalmából a mai napon Dobson Tibor tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, és Béres Ferenc, az MTSZ Hagyományőrző Bizottságának vezetője koszorút helyezett el gróf Széchenyi Ödön emléktáblájánál.

Fotó: Pach Dániel


Kapcsolódó képek:

Vissza